De eerste waarde voor de Bitcoin in 2010 werd vastgesteld op iets minder dan 1 cent. Inmiddels is de waarde al de $ 16.000 gepasseerd. In eerste instantie was de Bitcoin het speeltje van nerds, duistere figuren en libertariërs. Tegenwoordig is vrijwel iedereen geïnteresseerd in de Bitcoin. Afgelopen weekend is de handel begonnen in Bitcoin-futures op een van de grootste beurzen van de VS.
De prijsontwikkeling van de afgelopen weken is misschien een bubbel. Maar, de prijsstijging kan ook het gevolg zijn van de erkenning en bewustwording van de financiële wereld dat de zogenaamde cryptocurrencies, digitaal geld, beeldbepalend gaan worden.
In dit artikel wil ik proberen uit te leggen wat een Bitcoin is en waarom de prijs door het dak gaat.
Wat is eigenlijk een Bitcoin?
Bitcoin is een soort geld dat eigenlijk geen geld is. Je kan een Bitcoin niet in je portemonnee stoppen. Je kan er in de winkel niet mee betalen. De Bitcoin wordt niet uitgegeven of ondersteund door de overheid of door banken. In de basis is de Bitcoin niet meer dan een software protocol voor het genereren van digitale tokens (uitleg hierover vind je hier) en een protocol om transacties te volgen. De waarde van de Bitcoin wordt bepaald door de gebruikers en de mensen die Bitcoin kopen- verkopen om te speculeren op de waarde.
Hoe is de Bitcoin ontstaan?
De originele software is in 2008 beschreven in een witboek door een groep wiskundigen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De kern van het idee voor de Bitcoin is de zogenaamde blockchain, een openbaar toegankelijk geanonimiseerd grootboek waarin alle Bitcoin transacties worden vastgelegd.
Hoe werkt dat grootboek?
Je kan het vergelijken met een overboeking die je maakt via de bank, alleen er is dan geen bank. Als je geld overboekt naar iemand anders zijn rekening dan zorgen de banken ervoor dat het bedrag van jouw rekening wordt afgeschreven en dat ditzelfde bedrag op een andere rekening wordt bijgeschreven. In de blockchain (het grootboek) gebeurt precies hetzelfde alleen dan wordt de transactie niet verwerkt door een bank maar door de software. Het grote voordeel is dat de transactie verwerkt zonder de tussenkomst van een bank of enig andere autoriteit.
De functie van de bank wordt overgenomen door bepaalde aanbieders die de toegang tot de blockchain – het netwerk- aanbieden via elektronische “wallets”. Via de wallet kan je Bitcoin ontvangen en uitgeven. De data pakketjes, waaruit de Bitcoin bestaat, worden via het netwerk verplaatst en deze worden geverifieert door de zogenaamde “miners”.
Wat is een Miner?
Iedereen die een hele snelle computer heeft kan een miner worden. Alle transacties in Bitcoins zijn versleuteld. De verzender en de ontvanger van de Bitcoin krijgt deze pas in zijn “wallet, oftewel op zijn rekening, te zien als de transactie is ontsloten. Het ontsleutelen van transacties wordt gedaan door computers van miners volgens “trial en error” berekeningen. De miners gebruiken heel veel computer capaciteit om alle transacties te ontsleutelen. Elke keer als ze in staat zijn om een transacties te ontsleutelen ontvangen ze een kleine vergoeding. Het “minen” vraagt ontzettend veel energie maar omdat er nu zoveel transacties plaatsvinden en de Bitcoin zo in waarde is gestegen, is de beloning voor de miners groter dan de energiekosten die ze betalen.
Waarom zijn blockchain en cryptocurrencies zo populair?
Blockchain is een nieuwe manier van gegevensoverdracht. Het is veilig en er zijn geen tussenpersonen voor nodig. Daardoor is het veel goedkoper. Banken, effectenbeurzen investeren momenteel veel geld in deze technologie. Ook centrale banken bekijken of zij geld kunnen uitgeven op basis van de blockchain technologie. Let dus op! De Bitcoin is slechts 1 munt die via blockchange verhandeld wordt. Er zijn inmiddels al veel meer cryptomunten en in de toekomst zullen er nog velen bijkomen.
Waarom is de Bitcoin zo in waarde gestegen?
Zoals gezegd, de Bitcoin heeft concurrentie en krijgt die in de toekomst nog meer. Maar doordat er zoveel nieuwe beleggers de Bitcoin zijn gaan dit jaar zijn gaan kopen is de Bitcoin in 2017 al van $ 1.000 naar $ 16.000 gestegen. Als gevolg van die stijging en de groeiende belangstelling voor de Bitcoin hebben nu ook een tweetal beurzen besloten om producten gebaseerd op de Bitcoin te introduceren. Door deze introducties zal de mogelijkheid om te handelen in Bitcoins, zonder de munt te bezitten, nog verder toenemen en zullen nog meer speculanten in de Bitcoin gaan handelen.
De kennis dat de software het aantal Bitcoins beperkt tot 21 miljoen draagt er toe bij dat speculanten de Bitcoin willen kopen. Dagelijks worden er nieuwe hedgefunds geïntroduceerd die in Bitcoins gaan beleggen.
Al deze factoren dragen ertoe bij dat de Bitcoin zo in populariteit is toegenomen.
Dat is natuurlijk de grote vraag en het antwoord daarop is simpel: Niemand weet dat.
Vast staat dat de bewegelijkheid van de Bitcoin enorm toeneemt. We een waardedaling van meer dan 20% in 1 dag. Sinds de introductie van de futures op de CBOE op 10 december liep de Bitcoin 23% op in 2 dagen. Dit soort bewegingen duiden op grote nervositeit in de markt.
De economische waarde is niet vast te stellen. De waarde van de Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod en aangezien die twee elementen voor de Bitcoin uitsluitend worden aangedreven door de emoties “Greed & Fear” is het onmogelijk een kwalificatie aan de koers te hangen.
Laat ik het zo zeggen. Luister niet naar al die zogenaamde deskundigen. Bankiers, financieel specialisten enz. die een mening over de Bitcoin hebben. Deze “deskundigen” hebben er net zoveel verstand van als een eerstejaars student economie.
Luister naar jezelf, laat je gevoel de beslissing maken en als je besluit om mee te doen aan deze achtbaan doe het dan met geld dat je kan missen. Het is een gok, maar wel een met meer kans op winst dan de oudejaarsloterij.
Interessante links
- A QuickTake explainer on bitcoin and blockchain
- Bitcoin might be a bubble, but blockchain is a real breakthrough, says a Bloomberg View editorial.
- A QuickTake Q&A on potential splits in the bitcoin software community.
- A QuickTake Q&A on initial coin offerings and cryptocurrencies.
- CoinDesk has a Bitcoin price index; Bitcoincharts.com has a range of data.
- Two explainers, one aimed at kindergartners and the other a you-too-can-mine-bitcoin project, plus an exploration of the double-spending problem.