De komende maand gaat spannend worden. Er staat in September weer heel wat op de planning. We kunnen o.a. uitkijken naar de beslissingen die de centrale banken van de EU en de VS gaan nemen over de rente en de stimuleringsmaatregelen. We krijgen te maken met de belastingvoorstellen van president Trump en hopelijk krijgen we hier in Nederland eindelijk een nieuwe regering.

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken die in september gaan spelen maar laten we eerst de hiervoor genoemde zaken eens uitdiepen.

Ik begin met een nieuwe regering in Nederland. Daar kan ik eigenlijk kort over zijn. Het is natuurlijk een blamage van alle politici in Den Haag dat er nog steeds geen regering is. Het geeft weinig vertrouwen dat deze mensen, die het niet eens met elkaar kunnen worden, ons land gaan regeren. Laat ik het daar maar bij houden.

De belastingplannen van Trump zijn zonder meer goed voor de beurs. Een verlaging van de belasting voor bedrijven naar 15% zeker een positieve uitwerking hebben op de beurs. Ook de andere belastingplannen van Trump zijn gebaseerd op het aanjagen van economische groei, ook niet slecht voor de beurs. De vraag is natuurlijk of de belastingplannen kunnen rekenen op steun van het Congres. Gaan de republikeinen massaal achter hun president staan of worden er politieke spelletjes gespeeld.

Tot slot de centrale banken. Ik verwacht dat die in september de grootste invloed zullen hebben op de beurskoersen. We zullen van Draghi gaan horen hoe de ECB omgaat met de economische gegevens die onlangs gepubliceerd zijn. De inflatie is stijgende, de economie gaat op volle toeren dus de noodzaak om te stimuleren neemt af. Vanuit die gegevens zou je mogen verwachten dat er gehint gaat worden op afbouw van de stimuleringsmaatregelen. Aan de andere kant heeft Draghi te maken met een hele sterke Euro. De hoge Eurokoers is niet goed voor een aantal landen binnen de EU dus is er enig druk om wat aan dei hoge Euro te gaan doen. Maar, het rentewapen kan Draghi haast niet inzetten. Een renteverlaging om de Euro te drukken lijkt bijzonder onwaarschijnlijk. De hulp om de Eurokoers te verlagen moet uit de VS komen.

In de VS komt de voorzitter van de FED, mevrouw Yellen, weer met haar maatregelen. Aangezien zij met haar laatste maanden als FED voorzitter bezig is, ze treedt af in februari 2018, kunnen we nog wel een aantal stevige beleidsmaatregelen verwachten. Een of meerder renteverhogingen zijn waarschijnlijk.

September wordt dus een interessante maand. Gaan de belastingplannen van Trump door en verhoogt mevrouw Yellen de rente in de VS dan zou dat positief uit kunnen werken. Maar zoals altijd, het kan anders uitpakken dus ik blijf nog wat terughoudend.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.