Dit weekend sprak ik met een neefje van mij. Hij studeert economie en droomt ervan om later in de financiële wereld te gaan werken. Vanuit zijn gedrevenheid struint hij regelmatig het web af op zoek naar interessante artikelen over de beurs. Uiteraard kwam hij daarbij weer veel voorspellers tegen die beleggers waarschuwen voor nieuwe rampen op de beurs. Hij had gelezen dat de beurs aan het einde van de “bullmarket” was en dat we ons moeten voorbereiden op een langdurige en felle daling van de aandelenkoersen.
Ik heb mijn neefje uitgelegd dat hij moet beginnen met afstand nemen van dit soort onheilsprofeten. In mijn 35-jarige carrière heb ik al zo vaak dit soort goeroes het einde der tijden zien voorspellen en het is, je raadt het al, nooit gebeurd. Ik adviseerde mijn neefje dan ook om nooit een beslissing te nemen op basis van deze voorspellingen, nu niet en ook op geen enkel moment in de toekomst.
Om te beginnen moet je een paar dingen van de aandelenmarkt begrijpen:
- Crashes zullen er komen. Wat in 2008 (faillissement van veel banken en verzekeraars) gebeurde was niet uitzonderlijk. Zulke rampen hebben zich in het verleden voorgedaan en zullen ook in de toekomst gebeuren. Ik werk nu al meer dan 35 jaar in de effectenmarkt en ik heb al zo vaak een crash meegemaakt:
- Ik begon in een periode van enorme inflatie, de rente steeg tot absurde hoogtes. Hypotheekrente tot 15% en een staatslening met een rente van 12,75%. Deze periode eindigde op het moment dat alle grote economen het einde van het aandelentijdperk voorspelde. Vanaf 1982 begon de grootste stijging van de markt ooit.
- De crash van 1987, ik stond er midden in en ik zag broker, handelaren en particuliere beleggers failliet gaan.
- De recessie in het begin van de jaren ‘90
- De internetbubbel aan het eind van de jaren ‘90
- 11 september 2001 ook wel bekend als “9-11”
- De bankencrisis van 2008
- De schuldencrisis van 2011
- De markten herstellen altijd weer, dat is altijd zo geweest. Aandelen stijgen op de lange termijn altijd. In 1974 eindigde de Dow Jones index op 616. Nu, ruim 40 jaar later staat deze index boven de 17.000. Dat betekent een gemiddelde stijging van 8,88% per jaar
- De markt gaat altijd omhoog! Misschien denk wat een optimist (en dat ben ik) maar het is een feit en niet louter optimisme. De markt gaat natuurlijk niet in een keer omhoog. De toekomst zal een achtbaan zijn, net als het verleden. Maar, altijd, en ik bedoel echt altijd zal de markt uiteindelijk omhoog gaan. Niet elk jaar en zeker niet elke maand maar naar welke lange termijn grafiek voor aandelen je ook kijkt, je ziet altijd een stijgende lijn.
- Aandelen zijn op lange termijn de beste belegging, punt uit.
- De komende 20, 30 of 40 jaar komen er net zoveel aandelendips, rampen en recessies als in het verleden. Je kunt ze niet voorkomen en je beleggingen zullen dus van tijd tot tijd behoorlijk in waarde dalen. Elke keer als er zo’n daling komt dan zal je de goeroes weer horen roepen over het einde der tijden. Elke keer als dat gebeurd zullen de beleggers met stalen zenuwen kopen, want rijk wordt je van bezittingen die meer waar worden en niet van minder waarde.
- Als belegger moet je altijd je plan uitvoeren en niet naar anderen luisteren, blijf op koers en ….vergeet niet te kopen op de dips.
- Je hoeft je dus ook totaal geen zorgen te maken of er slechte periodes komen. Die komen, dat weten we zeker. Maar, het is net als met een storm, die komt en gaat. En, zolang je niet in paniek raakt is die storm van geen belang.
Dus, zo vertelde ik mijn neefje, er komt inderdaad weer een nieuwe crash, en daarna nog een en nog een. Al die crashes zijn geweldige koop opportuniteiten.
Mijn neefje mag in zijn verder leven op de beurs elke 15 tot 20 jaar weer eens een “meltdown” verwachten. In zijn leven zal hij dat nog zeker 3 of 4 keer meemaken. En hij zal elke keer horen dat dit het einde van de financiële wereld is. maar feit is dat die gebeurtenissen nooit het eind van de financiële wereld zullen betekenen. Ze vormen elke keer de de start van een nieuwe “bullmarkt” die mijn neefje ook 3 tot 5 keer in zijn leven mee zal maken.
Als hij dat goed realiseert dan heeft hij een uitstekende basis om bijzonder vermogend te worden.
Andre van Eerden
André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.