Ik ben lange tijd optiehandelaar geweest. Eerst was ik een handelaar die op de beursvloer orders uitvoerde, een floorbroker. De tegenpartij van een floorbroker was meestal de marketmaker en dat werd dus mijn volgende baan. Na mijn tijd als marketmaker werd ik broker. Dat betekent dagelijks opties voor professionele partijen.
De markt is nog steeds niet te voorspellen en af en toe donderen de koersen weer eens in elkaar. De beurscorrecties die ik sinds 1978 heb meegemaakt zijn niet met de vingers van 2 handen te tellen. Mijn eerste crash als handelaar beleefde ik in 1987. Die crash werd opgevolgd door vele correcties in de jaren daarna. Ook op 11 september 2001 ging het weer eens helemaal mis op de beurs. Terwijl niemand er op bedacht was voltrok zich een groot drama in de VS en als gevolg daarvan besloten beleggers massaal hun aandelen te verkopen. Ik denk dat iedereen zich die dag nog wel herinnerd. De meeste mensen weten nog precies waar ze zich bevonden en wat ze deden op het moment dat ze dit verschrikkelijke nieuws hoorden. Ik weet nog goed dat het een mooie dinsdag was 14:48u, ik zat relaxed achter mijn bureau. De beeldschermen voor mijn neus en de TV op de achtergrond. En toen kwam het nieuws. Opeens begon als het ware de grond te bewegen. Op de TV zag je beelden die je eigenlijk niet geloofde en ondertussen zag ik mijn beeldschermen zowat ontploffen.
Als handelaar weet je intuïtief meteen wat je moet doen, verkopen! Als optiehandelaar weet je ook onmiddellijk waar je moet ingrijpen. Je moet premie kopen want je ziet iets gebeuren, weet niet wat het is of wat de gevolgen zullen zijn maar….Dit is slecht nieuws!
De dag na 11 september 2001 stortte de beurs helemaal in. De effectenbeurzen daalden wereldwijd. De Japanse beurs, de eerste die opende na de aanslagen, zakte tot onder de 10000 punten. Sinds 1984 stond die index niet meer zo laag. De Nikkei sloot op 9773,71 punten. Dat was 519 punten lager dan de beginstand. De Amerikaanse beurzen bleven de dag na de aanslagen dicht. In Frankfurt sloot de DAX -index aan het einde van de middag op een verlies van 10%
De CAC- index in Parijs sloot 7,4% lager. In Londen daalde de FTSE –index en eindigde 5,7% in de min. Amsterdam verloor 7%, Zürich 7,1% en Milaan 7,4%. De AEX had die week de slechtste week sinds 1995.
Na september 2001 ging het leven weer gewoon door, ook op de beurs. De beurzen herstelde weer maar nooit meer tot het niveau van het jaar 2000. In 2002 kregen we te maken met een nieuwe crash en ook 2003 bracht beleggers niet veel. Pas in 2006 zagen we weer de koersen van 2001 weer terug. Dat duurde overigens niet zo lang want in 2008 stortte de beurzen weer volledig in tot niveaus onder dat van 2001.
11 september 2001 een dag die de wereld veranderde.
André van Eerden
André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.